Cerita-Ceritu 2015

Assalamualaikum korang semua. Macam mana dengan 2015 korang. Best tak? Korang nak tahu ker aku punya 2015 macam mana. Haaaaa ni lah yang aku nak story kan. Kali ni aku akan cerita tentang 2015 aku. Maklumlah, nanti 2016.

Cerita pertama. Cerita pertama mestilah pasal PT3. Aku time jawab periksa awal tahun. Rasa takutnya macam nampak Annabelle kat depan. Waktu aku form 2, aku fikir PT3 ni payah lah. Bila aku dah naik form 3 baru aku tahu PT3 ni nampak saja susah. Tapi memang membantu. PT3 ni macam susah nak buat orang gagal. Aku tengok kawan aku yang bodoh-bodoh kurang pandai semua dapat A. Ada yang 3A. Ada yang 2A. Nampak tak, PT3 ni mudahkan kita dapat A dan menyukarkan kita dapat F. So bersyukurlah.

Cerita kedua. Datangnya ahli baru si Hamster. Kalau korang ikut blog aku dari dulu. Korang dah tahu story ni. Aku dapat hamster raya 2015. Seronok time tu. Punyalah comel si hamster tu. Pasal cerita hamster tak payah nak cerita panjang. Sebab aku rasa korang dah tahu.

Cerit ketiga. Kejutan dapat phone dari my mom. Aku waktu tu tengah baring ala-ala Puteri Salju tunggu dicium si putera. Muahahahaha^^. Tiba-tiba, my mom ajak aku dengan adik aku, akak aku ikut mak aku masuk kereta. Kitorang pun tak tahu mana kitorang akan sampai. Tengok-tengok, my mom bawak aku ke Dmall. Nak belikan phone untuk aku dan adik beradik aku katanya. Time tu, rasa nak melompat-lompat. Tapi malulah ramai orang.

Cerita keempat. Dapat si arnab. Aku dapat arnab akhir tahun 2015. Lama juga nak dapatkan arnab. Aku beli 3 ekor arnab. Katanya arnab puteri salju. KIKIKIKI^^. Tapi mati seekor. Siapa buat. Aku sendiri buat. Hahahah^^. Tinggal lah dua ekor arnab tu. So, kenalah jaga elok-elok arnab tu.

Sampai sini saja cerita-ceritu 2015 aku. Aku memang jenis tak suka taip panjang-panjang. Biar sikit, asalkan korang paham. Paham ke. Cakap tak paham, siap kau. Muahahahahahahahahaha. Gelak ahli sihir. Jumpa nanti. Seeya

Perginya Si Arnab & Si Hamster

Assalamualaikum korang. Mirul ada cerita sedih yang Mirul nak ceritakan dekat korang semua. Mungkin tak sedih bagi korang. Tapi bagi aku sedih. Aku dah bela arnab aku selama 4 hari. Ia 4 hari. Nampak macam tak lama pun aku belakan. Tapi aku nak ceritakan yang seekor hamster dan seekor arnab aku mati.

Arnab aku mati 21/12. Tarikh yang cantik bukan. Memang cantik. Tapi momentnya jer tak cantik. Waktu pagi tu, aku main dengan arnab aku. Bersuka ria dengan kesayangan lah katakan. Tapi ada satu malam tu. Aku nak keluarkan dia dari sangkar. Lepas tu dia bergerak-gerak nak lepaskan diri. Lepas tu dia terjatuh. Lepas tu dia bergerak-gerak lagi. Terjatuh lagi. Arnab aku tu baru 2 bulan. Untuk maklumat korang, arnab ialah satu haiwan yang memerlukan kelembutan 100%. Kerana jantung arnab sangat sentitif. Arnab tidak boleh sangat terkejut. Ia akan mati. Dan arnab aku sangat terkejut. Tersangat-sangat. Sebab tu dia mati. Aku tanam dia dekat pokok pelam. Dan nama arnab aku Tengku Zebra dan aku masih ada dua lagi arnab yang still dengan aku.

Keesokan 22/12, hamster aku pula mati. Time tu Mirul tengah main phone. Lepas tu, my mom tengok dekat sangkar nampak hamster aku tergantung. Kepala separuh dalam sangkar. Badan dia luar sangkar. Nampak macam dia bunuh diri. My mom tanam hamster aku betul-betul sebelah kubur Tengku Zebra.

Maafkan aku sebab tak boleh jaga dua ekor haiwan ni.

Tiga Arnab Puteri Salju

Assalamualaikum. Hoi korang. Hahahaha^^. Ada tak yang tahu Mirul membela hamster. Sekarang bilangan hamster Mirul dah banyak. Disebabkan Mirul jenis yang suka sangat dengan haiwan-haiwan ketot yang comel, jadi Mirul beli 3 ekor arnab. Setakat ini nama ketiga-tiga arnab ni belum ada.

Mirul beli arnab di dekat rumah kampung, bukan dekat kedai yerr. Nak cari tiga arnab ni memang payah betul. Hampir-hampir nak sesat dah. Dah lah time tu waktu hujan. Kita orang pun mencari sampai dapat. Akhirnya sampai juga ke rumah arnab tu. Payah betul. Sampai-sampai jer terus ke sangkar arnab tu. Buka saja sangkar tu. Mak bapak, banyak gila arnabnya. Semua comel-comel

Disebabkan semua comel-comel. Tu yang susah nak pilih yang mana satu. Mula-mula nak beli 2 ekor jer. Disebabkan semuanya comel. Beli semua terus . Beli 3 ekor jer. Tapi yang misterinya. Penjual dan pembeli pun tak tahu mana satu betina, mana satu jantan. Bergantung pada nasib jer lah. Kalau dapat yang pasangan, baguslah. Tapi kalau dapat semua sama jantina. Tak merasa lah kita dapat cucu. Hahahahahah^^. Okeylah korang. Jumpa di next entry

Berapa A Mirul ??

Assalamualaikum semua. Sihat. Mirul sihat jer. Hari ni Mirul dah ambil result PT3. Mesti korang nak tahu Mirul dapat berapa A. Mirul gagal ke tak ??. Sebenarnya Mirul tak gagal dan juga tak cemerlang. Tapi Mirul ada A. Mirul mendapat 4A. Itu pun dah dikira cukup. Subjek apa yang Mirul dapat A tu. Itu biarlah rahsia. Macam mana pulak dengan subjek lain. Itu pun biarlah rahsia.

Mirul sebenarnya rasa nak nangis walupun Mirul just dapat 4A. My mom dekat sekolah dah start nak menangis. Mirul apa lagi, Mirul tak kasi lah my mom menangis. BTW, mungkin my mom tak sangka anak dia dia ni pandai. Pandailah konon. Tapi bila Mirul tengok tangisan gembira my mom, Mirul mula terfikir. Tangisan tu tak cukup gembira. Mirul kena gembirakan my mom lagi waktu SPM.

Untuk tahun depan, Mirul tak pasti nak ambil aliran. Mirul mula-mula nak ambil sains. Tapi bukan sains tulen. Hahaha. Tapi Mirul bila nak besar Mirul nak jadi Animator. Kalau Mirul ambil sains, harapan nak jadi animator tu agak nipis. Jadi Mirul rasa baik Mirul ambil KG. KG dia ada kelas untuk melukis. Tapi mungkin banyak dapat assignment. Mesti penat. Tapi orang kata kalau nak berjaya jangan banyak songeh. Jadi Mirul kenalah usaha. Nanti masuk U macam ni juga kerjanya. Jadi Mirul kenalah hadapi nya.

Mirul nak ucapkan tahniah bagi sesiapa saja yang dapat straight A atau yang dapat banyak A. Untuk pengetahuan korang, BI Mirul B. Lepas ni boleh lah Mirul speaking. Pandai BI rupanya Mirul ni. Hahahahahahaha^^. Apa-apa pun, kita jumpa nanti. See ya !!

Kesaktian Joran Hitam Putih

Assalamualaikum semua. Hari ni bukan hari jadi Mirul. Hari jadi Mirul 7/12. Maknanya esoklah hari jadi Mirul. Nampaknya Mirul dah semakin tua. Tahun depan dah jadi tingkatan 4. Rasa macam dah besar pulak. Hihihihi ^^. Apa yang Mirul nak kongsikan ialah hadiah-hadiah atau moment-moment pada hari jadi Mirul yang lalu.

Mirul pernah dapat joran pancing. Joran tu berwarna hitam putih macam belog Mirul. Mirul menggunakan joran itu pertama kali waktu memancing dengan ayah. Waktu tu ialah moment paling best yang Mirul pernah rasa. Mirul pernah sambut hari jadi Mirul di kampung. Kek yang Mirul makan tu 100 persen buatan Mak Mirul. Rasa lebih seronok bila dapat makan masakan ibu sendiri kan.

Tapi ada peristiwa yang Mirul nak bagitahu. Mungkin ini ialah bad or sad moment. Waktu tu Mirul darjah 4. Waktu juga Mirul tengah tunggu jiran ambil Mirul. Bila Mirul dah sampai rumah. Dekat rumah tak ada mak dan abah. Dan Mirul dapat tahu Abah Mirul dibawa ke hospital. Mirul time tu rasa sedih sangat. Mirul menangis sekuat alam. Pada hari yang sama, pada waktu malam, Mirul dan adik beradik Mirul tumpang jiran depan untuk pergi Hospital. Dah sampai Hospital, lagi teruk lah menangis. Dalam perjalanan pun Mirul nangis. Waktu tu ayah Mirul koma. 50/50 harapan untuk hidup. Perasaan waktu tu memang Mirul akan nangis. Kalau korang jadi Mirul pun korang akan nangis. Selepas tu, adalah cerita lain yang terjadi. Kalau nak ceritakan memang penat nak menaipnya. Tapi yang penting Mirul bersyukur yang Abah Mirul masih hidup dan masih bersama kami sampai sekarang. Walaupun begitu, ayah Mirul tak dapat lagi memancing dengan Mirul. Terhentilah Kesaktian Joran Hitam Putih.

Btw, Mirul harap hari jadi Mirul esok akan jadi hari bertuah Mirul. Okey bye. Jumpa korang nanti.

Ouh Cuti Ku

Assalamualaikum. Apa khabar korang. Rindu Mirul tak ? Nampaknya Mirul akan bercuti panjang. Maklumlah dah cuti sekolah. Tapi satu perkara saja. Sekarang Mirul tak tahu nak pergi bercuti kat mana. Tahun lepas, rumah sendiri jadi tempat cuti. Korang mesti bercuti kat place yang menarik kan. Mesti pergi bercuti kat tempat yang ada view yang cantik. Untung lah kalau dapat bercuti.

Mirul rasa Mirul nak uruskan hamster Mirul sepanjang cuti ni. Untuk pengetahuan korang. Hamster Mirul si Datin Seaki dah beranak 6 ekor anak pada 8/11/15. Tapi keesokannya tinggal 5 ekor saja. Lagi sekor kena Makan. Disebabkan bilangan hamster Mirul semakin banyak, Mirul kenalah fokus pada hamster Mirul. Orang cakap bila hamster dah banyak, rasa payah nak bela. Tapi Mirul akan cuba bela sampai 100 ekor hamster. Tu pun kalau larat.

Untuk cuti ni juga. Mirul tak boleh duduk diam. Sebab Mirul kena tunggu result PT3. Mirul harap Mirul dapat gred yang memuaskan untuk PT3. Mirul nanti dah nak masuk form 4. Mirul cadang nak masuk kelas sains. Tapi kenalah tengok rezeki kita dulu.

Apa-apa pun, Mirul nak ucapkan selamat bercuti kepada semua Murid dekat luar sana. Bila bercuti ni, janganlah tak ingat dunia. Manfaatkan cuti korang.

Mr Mirul Dulu & Sekarang

Assalamualaikum. Sudah lama tak menaip di blog ini. Kali ini, Mirul nak mengisahkan tentang diri Mirul yang dulu dan diri Mirul yang sekarang. Mirul mula dari darjah 1. Masa Mirul darjah 1, Mirul tak pandai baca langsung. ABC pun Mirul tak kenal. Setelah mak Mirul tahu yang Mirul tak pandai baca. Mak Mirul mula kan misi sebagai mak. Mak Mirul didik Mirul sepenuh tenaga untuk jadikan Mirul pandai membaca. Sudah beberapa hari belajar dengan mak, Mirul mula dapat membaca. Dan Mirul dapat banyak anugerah. Tapi semuanya tak membawa ke mana. Mirul masih di kelas tercorot.

Sekarang Mirul akan membawa kisah Mirul masa darjah 6. Mirul selalu dapat markah yang teruk dalam Matematik. Sangat teruk. Mirul tak tahu nak buat macam mana. Lepas tu, Mirul cuba tumpu pada kelas. Syukur sebab Mirul tak gagal Matematik dalam UPSR. Mak Mirul pun terkejut.

Sekarang Mirul bawa korang masa Mirul tingkatan 1. Semasa Mirul tingkatan 1, Mirul berada di kelas ke-6 dari 7 kelas. Mirul gagal Matematik banyak kali semasa tingkatan 1.

Sekarang Mirul bawa korang ke tingkatan 2. Semasa tingkatan 2, Mirul mula naik kelas ke-5 dari 7 kelas. Mirul tak tahu kenapa Mirul ada kat kelas tu. Selepas tu, dekat kelas tu ada murid orang asli. Sebenarnya seronok juga berkawan dengan orang asli. Dalam kelas tu juga, ada cikgu yang banyak berjasa untuk Mirul. Dia cikgu matematik. Banyak dia dah ajar pada Mirul. Semenjak dia ajar Mirul. Matematik Mirul jadi lebih baik dari dulu. Bahasa Enggeris pun Mirul dah mula baik di kelas ni.

Sekarang kita ke tingkatan 3 ataupun tahun ni. Untuk maklumat korang, Mirul naik kelas lagi iaitu kelas ke-4 dari 7 kelas. Kelas ke 3 dan 4 ialah kelas yang tergolong kelas budak pandai. Kelas 1 dan 2 pula kelas paling pandai. Mirul kelas ke-4. Dekat kelas ni, ada cikgu yang mula bagi Mirul mula pandai dalam Bahasa Inggeris. Terima kasih cikgu. Sekarang Mirul asyik lulus matematik jer. Tak tahu lah pula kalau PT3 nanti fail matematik. Harap-harap tak lah. Mirul pula berpeluang jadi mentor matematik masa tingkatan 3.

Kalau korang baca dengan teliti, korang boleh nampak perkembangan Mirul. Dulu Mirul hanya sebuah benih yang semakin membesar menjadi pokok dan pokok itu mula hasilkan buah. Maknanya, dari kita tak tahu apa, kita mula tahu macam-macam. Orang cakap kalau nak bawa bekal kena ada lauknya sekali. Maksudnya, Kalau nak pandai, kena lah usaha. Kalau kita nak bangga kan hati ibu bapa kita. Kita kena lah banggakan diri sendiri. Jangan fikir bila kita berada di bawah, kita tak boleh yakin. Jangan harapkan orang luar bantu kita. Cuba dalami hati sendiri, otak sendiri. Baru kita tahu mana kelemahan kita. Dari situ, kita cuba untuk bina tangga. Tangga untuk apa. Untuk ke pintu kejayaan. Doakan Mirul berjaya PT3.

Assalamualaikum Hari Raya Aidil Adha

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Mesti dah lama tak dengar khabar Mr Mirul. Mr Mirul ni tak tahu kenapa. Rasa malas nak buka komputer. Hari ni baru rajin. Mr Mirul wujud sekarang ni pon sebab nak ucapakan Selamat Hari Raya. Raya apa. Aidil Adha lol. Tengok lembu kena bedah ke sembelih. Apa-apa jer lah.

Korang pernah tengok lembu kena korban. Syok tak tengok. Korang pernah menangis tengok lembu kena korban. Ke korang gembira. Mesti banyak orang gembira kan.. Termasuk korang. Mestilah gembira. Nanti daging lembu tu kita kasi masak buat sop. Wahahahahahahhah (Gelak jahat).

Mirul pernah tengok lembu kena korban. Mirul sebenarnya rasa kesian sangat dekat mereka. Mirul rasa nak nangis jer tengok mereka. Aik .... Mirul pulak tadi Mr Mirul. Hahahahaha takper Mr Mirul tu abaikan jer lah. Saya gelarkan diri saya Mr.Mirul. Mirul tengok lembu tu. Mirul ada ketawa sekejap. Mirul nampak dia berak. Rasa macam nak muntah. Ini cerita tahun lepas. Tahun ni Mirul nak yang terbaik saja.


Mr Mirul Pergi Berperang Dengan PT3

Assalamualaikum. Mirul akan pergi berperang tak lama nanti. Ini demi masa depan hidup Mirul. Mirul akan berperang dengan PT3. Mirul dah mula siasat apa itu PT3. Mirul akan cuba cari kelemahan PT3 dengan mencari kelemahan Mirul. Mirul akan bekerjasama dengan Mr Otak untuk peperangan ini. Senjata pun telah disediakan. Pensil, pemadam, pengasah, pembaris, mesin pengiran, jangka lukis, jangka sudut dan banyak lagi.

Korang doakan Mirul berjaya dalam peperangan ini. Tak banyak orang yang berjaya dalam peperangan ini. Mirul harap Mirul akan jadi calon yang akan berjaya. Mirul harap Mirul akan dapat huruf yang terbaik dalam peperangan ini.

Untuk pertandingan itu, Mirul mungkin akan buat selepas PT3. Harap korang paham. Mirul kena fokus 100%. Harap difahami.

Mr Paper Exam VS Mrs Annabelle

Assalamualaikum

Sudah beberapa hari Mirul jawab soalan exam. Peperiksaan percubaan memang sangat susah. Mirul cuba untuk buat yang terbaik. Tapi disebabkan Mr Otak kurang memberi kerjasama. Mirul pun tak boleh jawab soalan. Mirul dah study tapi Mr Otak buang semua yang Mirul study. Nak jer marah Mr Otak ni. Tapi nanti Mirul tak berotak pulak.

Kali ni, Mirul tengah menunggu kertas soalan. Entah apalah yang Mirul akan dapat. Bila Mirul tengok Mr Paper Exam, Mirul rasa macam tengok Mrs Annabelle dekat-dekat. Rasa takut. Bila Mirul cuba menjawab soalan. Mirul rasa macam tengah sentuh Mrs Annabelle. Mirul rasa takut. Bila dah habis jawab. Mirul pulangkan kertas kepada Mr Cikgu.

Sudah tiba masanya, Mirul akan menghadapi Mr Paper Exam. Mirul akan tawakal dengan apa yang Mr Paper Exam bagi. Kalau Mr Paper Exam bagi markah yang teruk, dia memang nampak macam Mrs Annabelle. Mirul harap markah yang Mirul akan dapat ialah Markah yang terbaik bagi Mirul. Mirul harap Mr Paper Exam, Mr PT3, Mr Otak, Mr Cikgu, Mr Hati dan segala Mr memberi bantuan untuk Mirul menjawab soalan PT3 yang sebenar.

Mr Merdeka Datang Lagi


Assalamualaikum

Hye korang. Apa khabar sihat? Kita dah nak masuk hari kemerdekaan. Korang tahu kan tema tahun ni apa. Tema tahun ni #sehatisejiwa. Apa maksudnya?? Mirul sendiri pun tak tahu haha. Btw, hari kemerdekaan ini Mirul akan pulang ke kampung. Sambut hari jadi sepupu yang lahir bulan lapan. InsyaAllah nanti Mirul akan post entry baru pasal hari jadi.

Hari kemerdekaan nanti, Mirul akan dapat layang-layang batman. Mirul tempah kat kampung. Walaupun Mirul dah besar tapi Mirul ni berjiwa kanak-kanak Chipsmore. Hahahah!! Korang ada aktiviti menarik ke untuk hari kemerdekaan. Aktiviti menarik Mirul itu jer.

Selamat Hari Kemerdakaan. Di sambil itu mari kita doakan kepada Gaza/Palestin yang masih belum Merdeka. Amin.

Kenapa Mr Mirul Berblogging


 Assalamualaikum

Mirul dulu ada blog. Mirul dah start main blog ni dari darjah 4 lagi. Dari situ Mirul cuba belajar satu demi satu. Susah juga untuk buat blog masa darjah 4. Darjah 5 Mirul berhenti dari buat belog. Darjah 6 Mirul sambung balik tapi buat blog baru. Tingkatan 1 Mirul buat blog untuk kelas. Naik form 2, Mirul buat blog untuk buat novel. Mirul suka sangat buat novel. Form 3, Mirul stop sebab laptop Mirul rosak. Lepas itu, mak beli laptop baru. Mirul buka blog lama, tengok-tengok blog Mirul dah rosak. Jadi tercipta lah belog baru yang bernama Mr Mirul.

Kenapa Mr Mirul. Tak ada nama lain ke. Sebenarnya Mirul suka sangat logo misai ni. Misai ni macam trend. Apatah lagi baju or kasut yang ada gambar misai. Jadi Mirul kaitkan Misai dengan gelaran Mr. Tu yang wujudnya Mr.Mirul.

Mirul buat blog sebab Mirul suka berblogging. Tapi ingat, Mirul juga suka buat vlog, novel, komik dan melukis. Mirul pandai lukis freebies doodle tapi Mirul tak boleh download app dia. Jadi Mirul tak boleh  buat.

Untuk makluman korang, Mirul ni jenis yang pendamkan sejuta masalah dalam diri. Mesti ada orang kata "Kenapa tak luahkan dekat best friend". Sejujurnya Mirul tak ada best friend. Mesti ada orang tak percaya. Mirul memang ada banyak kawan. Tapi hanya kawan bukan best friend. Faham!!. Jadi blog inilah best friend Mirul. Mirul boleh ceritakan macam-macam yang Mirul nak dekat sini.

Kenapa blog Mirul warna biru. Mirul sebenarnya suka warna hijau dan oren. Mirul pilih biru sebab warna dia tenang dan sesuai untuk dijadikan tempat untuk meluah.Hijau pun sesuai. Tapi ia hanya boleh dikaitkan dengan ketenangan diri sahaja. Warna oren pula hanya sesuai untuk suasana ceria.

Tips Menjaga Hamster Korang

Jenis Hamster

Kalau korang nak tahu hamster mempunyai macam-macam jenis. Antaranya roborovski, winter white, cambell, syrian. Hamster yang Mirul galakkan untuk dibela ialah Winter White. Syrian boleh dibela tapi dia jenis pemalas dan hidup bersendirian. Roborovski juga boleh dibela tapi lasak dan suka melompat-lompat. Mirul jumpa roborovski. Dan apa yang Mirul nampak di susah nak dijaga dan dijinak tapi senang dijodohkan. Campbell dia sama macam winter white.

Tips Memilih Hamster


Mula-mula korang kena pilih jenis hamster korang. Sebelum beli hamster, kena beli sangkar dan barang-barangnya. Hamster korang mesti beli pasangan. Maksudnya jantan dan betina. Sebab Mirul pernah beli jantan lambat. Bila Mirul masukkan dalam sangkar dia bergaduh. Antara barang yang kena beli ialah roda hamster, sangkar, rumah hamster, bedding (serbuk kayu), travelling ball, bathroom untuk hamster, makanan, air vitamin dan sand bath atau pasir mandi. Untuk sangkar, korang kena beli dua. Takut beranak pula.

Cara membela

Untuk yang membela, Jangan bermain dengan hasmter korang pada hari pertama korang beli. Tapi korang boleh tengok hamster korang sambil sebut nama dia. Nanti dia akan terbiasa. Korang mesti usap hamster korang bila ada waktu. Pastikan dia mandi setiap hari. Jangan mandi air sebab takut dia selsema dan terus mati. Pastikan ada permainan supaya dia boleh hilangkan stres. Sebab stres pun berbahaya untuk hamster. Bawa dia pijak rumput kalau ada masa. Pastikan dia cukup makan. Sangkar pula kena bersihkan seminggu dua kali sebab semut senang datang dekat sangkar. 

Tips Kesihatan Hamster

Kalau hamster korang berdarah, jangan sesekali risau sebab hamster punya air liur ada kuasa. Bila dia jilat darah tu. Esoknya hilang. Kalau darah teruk kenalah bawa klinik. Hamster pun ada fobia. Kalau dia terkejut dan fobia. Badan dia akan bergetar sepanjang hari. Tapi untuk langkah jaga-jaga. Boleh hantar ke klinik haiwan. Untuk hamster yang sakit mata, boleh bawa ke klinik. Ataupun banyakkan memberi air vitamin dan makanan vitamin.

Hamster mengawan

Untuk hamster yang nak mengawan. Korang boleh tahu. Hamster jantan akan kejar si betina dan hinggap dia atasnya. Bunyi hamster juga menandakan hamster sedang melakukan. Si betina akan sentiasa lari bila si jantan cuba mengawan. Jangan risau. Biarkan saja kerana si betina akan berhenti dan jantan akan membuat proses mengawan.

Hamster Hamil

Untuk hamster yang hamil. Dia akan mula marah pada jantan. Hamster boleh beranak dalam beberapa minggu bergantung pada jenis hamster.

Kelahiran Hamster

Apabila hamster mahu lahirkan anak. Dia akan sentiasa memarahi jantan. Betina juga akan membuat sarang dengan serbuk kayu. Kalau nak senang cerita. Bila nak masuk hari kelahiran. Mula asingkan. Hamster jantan akan makan anak-anak hamster. Biarkan ia dengan ibu. Korang tak boleh tengok anak hamster yang tak ada bulu. Takut ibunya pula yang makan anaknya. Pastikan korang dah letak air dan makanan yang banyak. Sebab korang tak boleh tengok anak hamster selalu. Kalau nak lebih selamat. Korang boleh tutup sangkar dengan kain. Pastikan kain korang ada lubang untuk bernafas. Kalau anak hamster korang dah tumbuh bulu. Biarkan dia lama dengan ibunya dalam seminggu atau dua minggu. Ini takut dia masih perlukan ibu dia. Bila dah buat macam tu. Boleh letakkan disangkar lain supaya boleh hidup berdikari. Sekian



Kesian Mr.Olaf



Assalamualaikum

Hari ni Mirul nak ceritakan tentang hamster baru. Disebabkan hamster jantan lambat sangat nak dapat, Mirul pun beli hamster jantan Winter White. Warna dia memang putih. Mirul pun letaklah Olaf dengan hamster betina iaitu Kikyo dan Mini. Tapi lepas beberapa minit, Kikyo dan Mini serang Olaf sampai berdarah kepala dia.

Mirul tetap nak jodohkan Olaf dengan Mini dan Kikyo. Macam-macam Mirul buat. Ada orang cakap, bau mereka tak sama. Sebab tu gaduh. Cik Kedai pun cakap macam tu. Kakak Mirul pun sapukan bedak kepada semua hamster. Tapi mereka still gaduh. Kakak Mirul pun cuba lagi dengan mengcuci sangkar. Tapi mereka bergaduh juga. Mak Mirul ambil tindakan dengan pergi ke kedai haiwan. Niat mak Mirul sebenarnya nak belikan pasangan untuk hamster Mirul. Tapi Cik Kedai tak kasi.

Kenapa Cik Kedai tak kasi. Cik Kedai tu cakap hamster tu kalau nak bau sama, spray minyak wangi. Cik Kedai cakap, hamster dekat kedai dia semua bergaduh dulu. Letak minyak wangi terus tak bergaduh. Mirul pun cuba try apa yang dikatakan oleh Cik Kedai. Tapi lagi terus jadinya. Jadi Mirul terpaksa asingka Olaf dari Kikyo dan Mini supaya tak berlaku kemalangan.

Korang ada tak cara nak satukan hamster. Kalau ada komen

Hallo August. Hye Mr



Assalamualaikum

Selamat bulan baru. Macam mana dengan bulan 7 korang. Ada banyak cerita menarik tak. Mirul nak cakap bulan lepas banyak perkara suka duka yang datang. Mirul rasa bulan lepas ialah bulan malang bagi Mirul. Sebab banyak yang teruk daripada yang baik.

Bulan 8 ni pula, Mirul akan menghadapi Ujian Percubaan PT3. Untuk pengetahuan korang, memang susah nak jawab. Kalau PT3 yang betul, mesti Mirul dah pengsan. Ujian bertutur BM, nampak senang. Ujian mendengar BM pun nampak senang tapi BI kedua-duanya susah. Nak buat macam mana. Lahir lambat lagi. Kan dah kena hadap PT3.

Mirul juga berharap bulan 8 ini akan memberika sejuta kebaikan dalam hidup Mirul. Bila cakap pasal bulan 8, itu maknya nak dekat cuti sekolah. Yeahhh!!!. Seronoknya.. Mirul harap korang boleh doakan Mirul untuk berjaya dalam PT3. Good luck for me.

Nama Untuk Hamster Mr



Assalamualaikum
Hallo korang. Korang ada bela haiwan peliharaan tak. Ikan ker, ayam ker, burung ker, kucing ker. Apa-apa pun tak apa. Mirul tengah tunggu hamster jantan Mirul. Tapi masalahnya, Mirul belum ada nama ataupun apa-apa gelaran. Jadi Mirul dengan kakak Mirul dah berusaha nak cuba cari Nama yang sangat sesuai. Tapi malangnya, satu nama pun Mirul tak tahu. Macam mana ni yer.

Dengan ini, Mirul nak minta kerjasama korang untuk bagi beberapa cadangan atau nama-nama yang sedap. Ikut suka hati korang lah. Bila korang dah pilih nama. Korang terangkanlah apa maksud nama yang korang bagi. Mirul akan pilih yang sesuai, sedap dipanggil, dan mempunyai maksud yang sedap. Jadi, Mirul nak minta tolong sangat. Okey

Sekian

Kasut Beroda Mr




Assalamualaikum

Hye korang. Buat apa tu. Dah makan. Hari ni Mirul nak ceritakan pasal kasut beroda. Korang pernah main tak kasut beroda. Mirul tahun ni baru start main. Seronok sangat rasanya. Sekarang Mirul tengah tak sabar nak belikan kasut beroda. Tapi tak lah secantik gambar di atas. Gambar di atas hanya lah perhiasan. Mirul mula-mula tak rasa yang main ni seronok. Mirul selalu cakap dekat kawan Mirul "Bukan seronok pun main roller blade". Bila dah main. Rasa macam nak main sekali lagi. Rasa malu cakap macam tu dekat kawan Mirul.

Yang paling seronok. Mirul jumpa kawan baru yang sama nama dengan Mirul. Tapi dia terlampau muda bagi Mirul. Mirul 15 dia 11 tahun. Muda sangat. Tapi umur bukan penghalang untuk Mirul berkawan dengan dia. Dia sporting tak sombong. Baik jer perangai dia. Macam Mirul pun ada. Hahaha . Perasan sekejap. Jangan marah yer. Mirul harap Mirul akan kekal berkawan dengan dia untuk selamanya

Sekian

Raya Apa Tahun Ni MR (2015)


Assalamualaikum

Hye korang. Apa khabar sihat ker?? Macam mana dengan raya korang. Raya Mirul rasa macam biasa saja. Tapi boleh juga dikatakan seronok . Mirul raya tahun ni ada buat rumah terbuka. Itulah yang akan jadi lebih seronok. Raya dengan saudara, sepupu boleh jadikan lagi seronok .Macam-macam terjadi dekat raya tahun ni.Antaranya, dapat hamster. Seronok dapat hamster. Mirul beli hamster winter white. Harganya RM 13. Boleh lah murah. Mirul beli 3. Tapi ada dua. MATI ??. Mana ada mati. Lagi satu kene tempah. Sebab jantan sudah habis. Yang dua ekor tu betina. Jadi kena lah ada jantan. Baru ada zuriat. Nama?? Nama belum letak. Tak ada idea. Kalau korang ada idea yang hebat lah sangat boleh lah komen. Mirul dah buntu nak letak nama apa. So tolong-tolong lah.

Raya tahun ni juga Mirul beraya dengan telefon baru. Telefon apa?? Biarlah rahsia agaknya sebab telefon murah. Telefon korang mesti mahalkan. Tak apa murah. Sebab telefon ni kamera dia cantik. Murah tapi untung hahahhaha. Kamera 8 MP. Macam mana tak cantik. 

Raya tahun ni juga Mirul dapat baju dan kasut yang Mirul dah lama impikan. Baju jenis bandana dan kasut kulit warna coklat milo. Cuba korang bayangkan. Cantik kan. Tapi sebenarnya Mak tak kasi beli. Tapi last-last dapat juga. Huhu. Gembira lah weh.

Raya tahun ni juga target raya telah pun dicukupi. Jadi macam mana dengan raya korang??