Perginya Si Arnab & Si Hamster

Assalamualaikum korang. Mirul ada cerita sedih yang Mirul nak ceritakan dekat korang semua. Mungkin tak sedih bagi korang. Tapi bagi aku sedih. Aku dah bela arnab aku selama 4 hari. Ia 4 hari. Nampak macam tak lama pun aku belakan. Tapi aku nak ceritakan yang seekor hamster dan seekor arnab aku mati.

Arnab aku mati 21/12. Tarikh yang cantik bukan. Memang cantik. Tapi momentnya jer tak cantik. Waktu pagi tu, aku main dengan arnab aku. Bersuka ria dengan kesayangan lah katakan. Tapi ada satu malam tu. Aku nak keluarkan dia dari sangkar. Lepas tu dia bergerak-gerak nak lepaskan diri. Lepas tu dia terjatuh. Lepas tu dia bergerak-gerak lagi. Terjatuh lagi. Arnab aku tu baru 2 bulan. Untuk maklumat korang, arnab ialah satu haiwan yang memerlukan kelembutan 100%. Kerana jantung arnab sangat sentitif. Arnab tidak boleh sangat terkejut. Ia akan mati. Dan arnab aku sangat terkejut. Tersangat-sangat. Sebab tu dia mati. Aku tanam dia dekat pokok pelam. Dan nama arnab aku Tengku Zebra dan aku masih ada dua lagi arnab yang still dengan aku.

Keesokan 22/12, hamster aku pula mati. Time tu Mirul tengah main phone. Lepas tu, my mom tengok dekat sangkar nampak hamster aku tergantung. Kepala separuh dalam sangkar. Badan dia luar sangkar. Nampak macam dia bunuh diri. My mom tanam hamster aku betul-betul sebelah kubur Tengku Zebra.

Maafkan aku sebab tak boleh jaga dua ekor haiwan ni.

9 ulasan:

  1. Ala sedihnya..kena pndai jaga betul2 kalau dah ada pet ni, sbb diorg sgt perlukan perhatiiann

    BalasPadam
    Balasan
    1. mirul dh jaga sebaik mngkin...itu takdir dia

      Padam
  2. hamster bunuh diri? takziah untuk arnab dan hamster...
    sedihnya...

    BalasPadam
  3. hi menariknya cerita.. nice sharing done folo, folo me back ;)

    BalasPadam
  4. Innalillahiwainnailaihiwrojiun. Mungkin hamster tu intend untuk sneaked out of the cage tapi kepala tesepit. Sorry for your lost. I have banyak pets jg dulu & mmg tepaksa terima takdir kalau something bad like this jadi. Be strong !
    - Artsy Le Bella

    BalasPadam
  5. okey thanks.. memang sedih lh jgk kn. walaupun hanya pet

    BalasPadam
  6. takziah. sama lah..24/12 hari tu sekor anak arnab yang akak bela mati tersepit sangkar. tapi tak tanam.. buang dalam sungai..

    BalasPadam
  7. sedihnyer... kalau sy meraung dah. in syaa Allah, mna tahu dapat pet yang lagi comel. #bestrong

    BalasPadam